Kezdetleges beállítások

Számítógépet építettél bányászatra? Segítek!

Szeretnék Nektek iránymutatást adni a mining PC beállításával és összeállításával kapcsolatban, melyek azok a programok vagy értékek, amik használatával egy biztonságosan futó kriptopénz-munkást lehet harcba állítani. Ebben a témában leginkább az alapvető dolgokat szeretném tudtotokra adni.

Biztosan felmerült bennetek a tény, hogy miért használunk egy elsősorban képi megjelenítésre alkalmas eszközt egy alapvető processzor feladatra? Egy bizonyos szintig mind a két egység képes a másik feladatának elvégzésére, az CPU-ba integrált GPU-k is (IGP) képesek elvégezni különböző vizualizációkat, illetve ez a tevékenység fordítva is igaz, természetesen egy bizonyos határig.  Ha egyszerűen szeretnék fogalmazni, tekinthetnénk akár a GPU-t egy különálló számítógépnek, ugyanis minden grafikus kártyán megtalálható a számítógép mindazon egysége, amely egy kicsit nagyobb méretben bár, de ugyanúgy jelen van egy asztali, vagy éppen hordozható számítógépben. Az alaplap, a RAM, és egy processzor is megtalálható rajtuk, sőt, ha nagyon nyersen szeretnék fogalmazni, akkor mondhatnánk azt is, hogy a  processzor hűtő is.

Biztosan hallottuk már azt is, hogy a számítógép processzora nem más, mint egy központi feldolgozó egység, ami utasításokat lát el, pontosabban ha nagyon szakmaiak szeretnénk lenni, akkor a processzor egyes részei közül az "ALU"-nak keresztelt egység látja el azon számításokat, amelyeket már eltárolt a processzor a regisztereiben, a kicsit hosszú és kanyargós mondatom lényegéhez érve röviden 2 féle utasítást végez el a processzorunk igen, vagy nem, binárisan 0 vagy 1, példának okáért egy processzornak ahhoz, hogy leírja ezt a szót: "cryptocurrency", 01000011 01110010 01111001 01110000 01110100 01101111 01100011 01110101 01110010 01110010 01100101 01101110 01100011 01111001, egészen pontosan 112 db utasítást kell elvégeznie, vagy mondhatjuk úgy is, hogy 14 oktettet.
Meg is ragadnám az alkalmat, hogy rávezessem a mondanivalómat a kérdés megválaszolására, miért használjuk az algoritmusaink számítására a grafikus processzorokat?
Amint azt már említettem, egy processzornak (a megtévesztés elkerülése végett CPU a jelenleg szóban forgó egység) több része van, nem kezdeném el feleslegesen boncolgatni, ezért a  két legfontosabb egység kölcsönhatását szeretném meghatározni, melyek a már említett ALU és a regiszterek. Szintén tisztában vagyunk azzal, hogy egy processzor lehet 32 illetve 64 bites. Ezeket az értékeket a regiszterekre, azaz a gyors elérésű memóriákra értjük. Ha egy processzor regiszterei 64 bitesek, akkor az adott processzor egy 64 bites adatbuszon kommunikál az ALU-val, vagyis a utasítást elvégző egységekkel.
Egyszerű gondolkodással élve az előzőleg mutatott példám, amikor is bináris "nyelvre" fordítottam a cryptocurrency szót, gondoljunk bele, hogyha ez került 112 db utasításába egy processzornak, akkor egy full HD képkockát (nem képsort!), azaz 1920x1080, azaz 2 073 600 db különböző színből álló képet mekkora teljesítménybe kerül előállítani, nem is beszélve arról, hogy 60 fps-el másodpercenként 124 416 000 utasítást kell elvégeznie egy GPU-nak. Remélem értjük már, hogy miért használunk processzor helyett videókártyákat ezeknek az egyébként sem egyszerű folyamatoknak a  számítására.

Úgy gondolom, hogy ezt tisztáztuk, következzen a második legfontosabb egység, a tápegység.

Fontos szempontokat kell figyelembe vennünk akkor, amikor megtervezzük az első, vagy éppen a következő stabil működésre épülő gépünket. El kell döntenünk, hogy melyik az az alaplap, ami a legjobban megfelel az igényünknek, illetve azt, hogy támogatja-e az általunk meghatározott videókártya mennyiséget.

Valószínűleg ezt már mindenki eldöntötte, úgyhogy fúrjuk bele magunkat mélyen a tápegységek működésébe.

Az előzőleg kivesézett processzor témából kanalazva az információkat megtudhattuk, hogy mennyi számítást képes elvégezni egy CPU, nem is beszélve a GPU-ról. Egy bizonyos processzoron több millió, a legújabb Ryzen processzorokon 4.8 milliárd tranzisztor található, melyeknek már csak a méretükből ítélve is nagyon kicsi az áramfelvétele. Egyes mobil processzorok már pár watt fogyasztással is képesek operálni, amelyek működéséhez  elengedhetetlen a század, vagy éppen ezred millivoltos tápellátás. Hogy miért kell minőségi tápegységet választani egy konfigurációhoz, amiben 6 db processzor, azaz 6x sok milliárd tranzisztor dolgozik? Azt hiszem már értjük.
E mellett az érték mellett elengedhetetlen a stabil 3.3, 12, vagy 5V-os tápellátás. Ismét egy egyszerű példát hoznék fel, ha van egy 1,5 V-os elemünk, ami áramforrásként szolgál, rákapcsolunk egy fogyasztót, legyen az egy kis villanymotor, rögtön lecsökkent a teljesítményünk, példának okáért 1,4 V-ra, ami ez esetben 7%-os teljesítményvesztéssel jár. Gyengébb minőségű PSU-nál érzékenyebb lehet a terhelésre, mint a gondosabb gyártási technológiával készült társaik, tehát az első és legfontosabb szempontunk a minél stabilabb tápellátás. Ezt egyébként a HWiNFO nevű remek és már jól ismert alkalmazásunk rendkívül jól monitorozza.

Van még jó pár fontos értéke a tápegységeknek, például a 80+ minősítéssel kezdődő Silver, Gold, Plattinum vagy Titanium hatásfok, ami felett teljesen nyugodtan szemet hunyhatunk, ugyanis több órás számításaim szerint egy 800 kártyás géppark (220 db tápegység) mellett is 3 és fél éve lenne a jobb hatásfokkal rendelkező, azaz kevesebbet fogyasztó tápegységek megtérülése. E mellett fontosabb tényező a vezetékek AWG száma, amelyből könnyen kiszámolhatjuk a keresztmetszetet, minél kisebb ez a szám, amit egyébként a vezetékeken találunk, annál nagyobb keresztmetszetet kapunk, így az terhelhetősége is tartósabb lesz, természetesen ha minőségi PSU-t vásárolunk, annál már szinte biztosra mehetünk ilyen téren.
Következő és sokszor elhanyagolt érték a 6+2 PIN-es kivezetések mennyisége. Ha eldöntöttül, hogy egy 6 GPU-t szeretnénk az alaplapunkra illeszteni, akkor elengedhetetlen a 6 db kivezetés. Hogy miért nem elég a 3? Úgy is két felé ágazik.

 

Ha belegondolunk, ez mind jónak tűnik, de ha megmérnénk a két csatlakozó távolságát, rádöbbennénk, hogy nem minden esetben elég ez a 4 cm bizonyos típusú kártyák tápellátásához, és az sem elhanyagolható tény, hogy ezen a keresztmetszeten dupla terhelésnek kell folynia, ha 2 kártyát táplálunk vele.

Sokkal inkább, illetve általam is a legjobban preferált tápegység gyártók közé tartozik a Be Quiet, amelyben kellemeset csalódtam egy nagyobb rendszer kiépítésekor, ugyanis 52 db Corsair tápegység közül 2 db kondenzátora durrant el pisztolylövés módjára a fejem mellett 30 cm-el, rögtön az első bekapcsoláskor. Ekkor váltottam Be Quiet tápegységekre, melyek minőségükben hozzák az számomra elvártat, és a vezetékek kialakítása is sokkal kedvezőbb, ugyanis rögtön a kimenet után ágazik ketté a 6+2 PIN-es vezeték, így azon kívül, hogy a terheltség is feleződik, a kártyákat akár 50 cm-re is szerelhetjük egymástól, mert a vezetékek terpesze körülbelül ekkora értéket mutat.

Folytatódik....